dinsdag 11 juni 2013

een tutorial ... van een gsm zakje...Mijn eerste! En hopelijk niet mijn laatste! Een tutorial. Van het begin tot het einde, een handleiding hoe ik ze maak.
Gebruik je mijn tutorial, stuur je me dan een resultaat en je bevindingen? Vind je een fout, laat het me dan zeker weten! Dit zal dan vooral aan mijn uitleg liggen, want het lukt mij wel duidelijk :-)1. Meet je GSM/smartphone/MP3 speler/...  Doe dit langs alle zijden: hoogte, breedte en diepte. Als vb: H=11 cm, B=7 .cm en D=2 cm.

2. Knip een zéér gemakkelijk patroon. Maak een rechthoek volgens je afmetingen. MAAR doe telkens de diepte erbij EN je naadwaarde EN een beetje extra om het toestel er gemakkelijk uit te schuiven (ik gebruikte telkens 0.3 cm per kant).
Mijn rechthoek in dit voorbeeld is dus:
      H=11 (hoogte toestel) + 2 (diepte) + 1.4 (2x 0.7 cm naadwaarde) + 0.3 (extra) = 14.7 cm
      B= 7 (breedte toestel) + 2 (diepte) + 1.4 (2x 0.7 cm naadwaarde) + 0.3 (extra) = 10.7 cm 3. Knip dit ene patroon 2x uit je buitenstof en 2x uit je vlieseline (zachte om je toestel te beschermen).
     Voor de binnenstof heb ik het patroon 2x naast elkaar gelegd maar 1 keer 1.4 cm minder afgeknipt (maar 1 keer naadwaarde nodig en niet 2x). Dit is dus H = 14.7 cm en B = 20 cm.
4. Ook een stuk biais lint gebruiken om als afsluiter gebruiken voor het zakje. Bij mij is dit 26 cm dat ik dan in 2 gevouwen heb. Zo heb je een stevig lintje. Dit heb ik op 1 mm rondom gestikt.
Daarna nog het zachte deel van de velcro op stikken.Om beide zijden zo mooi mogelijk af te werken, heb ik langs de kant van de velcro grijze stikzijde gebruikte en aan de andere zijde zwarte zoals mijn lint. Vind het zelf een mooi resultaat. Oja, hierbij een hint, zet je spanning véél lager. Anders kwam dit bij mij niet mooi. Met andere woorden even testen op een rest-stukje.
5. Naai beide buitenkanten aan elkaar langs 1 zijkant. Mijn logo heb ik er ineens mee in genaaid. Zo moet ik er bij de moeilijkere delen hierna niet meer aan denken. Stik op naadwaarde.
6. Wat ik eigenlijk beter een stap vroeger had moeten doen, maar toen vergeten was, was de andere zijde van de velcro aannaaien aan 1 buitenzijde. Maar dat gaat dus ook nog bij deze stap.
Speld alles even vast en kijk waar het ongeveer komen moet. Een beetje gokken dus.


7. Leg goede zijde van de buitenkant op de goede zijde van de binnenkant en speld vast. Vergeet je lint er niet tussen te steken. Je lint is vast aan de kant waar de zachte zijde van de velcro niet is. Stik op naadwaarde.8. Speldt nu de zijkanten vast. Goede zijden van elke kant op elkaar. Begin te naaien aan de buitenstof onderkant en ga door tot je aan de onderkant komt van de binnenstof. Maar naai deze niet vast. Doe dit alles op 7 mm van de rand.

9. Knip de hoekjes van de buitenstof wat bij. Draai je zakje binnenste buiten om. Zorg dat je goed de hoeken uitduwt, want na de volgende stap kan je er nog moeilijk aan.

10. Naai op 1 mm de binnenstof vast. Dit kan ook met de onzichtbare naad, maar dat vind ik teveel werk voor een stukje dat je toch niet ziet.

11. Steek de binnenstof in de buitenstof. Hoeken goed aanduwen. KLAAR!


PS: Als ik mijn zakje dicht deed met toestel in, merkte ik dat mijn 'gokken' waar de zachte velcro komen moest, niet goed was. Dan zoek je toch een gemakkelijke oplossing? Verplaats het ruwe deel van de velcro. En leg het uit dat je dan beter het los trekken kan :-) Extra klaar!1 opmerking:

  1. Annemie Provinciael12 juni 2013 om 16:36

    Je moet bij nr 3 het patroon 2 keer uit de buitenstof en uit de vlieseline knippen, misschien logisch, maar voor beginnende naaisters misschien niet.

    BeantwoordenVerwijderen